Jairus Lyles pens deal with Krka

Tuesday, 14. July 2020 at 18:08

The green & whites have a new point guard!

Vladimir Anzulovic (Photo: Krka/Drago Perko/kosarka.si)

Krka have a new point guard! The green & whites announced that they have signed a contract with Jairus Lyles.

During his college career, this 25-year old American point guard played for the VCU Rams of the Virginia Commonwealth University (2013/14) and for the UMBC Retrievers of the University of Maryland (2015-2018). Lyles went undrafted in the 2018 NBA draft but subsequently joined the Utah Jazz for the NBA Summer League. He signed a contract with the Utah Jazz, but he never made an NBA League debut as he spent the 2018/19 season in Jazz’s NBA G League affiliate, the Salt Lake City Stars.

In the summer of 2019, Jairus Lyles went overseas to join the German team MHP Riesen Ludwigsburg. In December same year, he left MHP Riesen Ludwigsburg and moved to another German side Löwen Braunschweig. While playing for Löwen Braunschweig he averaged 9.1 points, 1.9 assists and 2.2 rebounds per game in the German Championship.

“I am very excited for the opportunity to play for Krka. Me and my family are looking forward to coming to Slovenia and become part of Krka’s story. I have heard beautiful things about the town of Novo mesto. I am sure that me and my teammates will be able to do something special for our fans in the upcoming season,” said Lyles.

--------------------

Jairus Lyles je novi košarkar Krke

Krka v svoj igralski mozaik članske vrste dodaja novo ime. Novi košarkar zeleno-belih je postal ameriški branilec Jairus Lyles.

Jairus Lyles (188 cm, 1995) je rojen v ameriškem mestu Silver Spring. Njegov oče je bil uspešen igralec ameriškega nogometa, sin pa se je zapisal košarki. Sprva se je šolal na DeMatha Catholic (Hyattsville v Marylandu), tam je bil soigralec NBA-jevca Victorja Oladipa, ki danes igra za Indiano Pacers. Nato je Jairus šolanje nadaljeval na univerzah Virginia Commonwealth University (v sezoni 2013/2014) in University of Maryland, Baltimore County (med letoma 2015 in 2018). Predvsem se je izkazal v zadnjih treh sezonah na univerzi. V prvi sezoni v dresu UMBC je beležil po 23 točk na tekmo, v zadnji študentski sezoni (2017/2018) pa je 20,2 točkam dodal 5,5 skoka in 3,5 podaje, trojke pa je zadeval z 39-odstotno natančnostjo. Leta 2018 ni bil izbran na naboru Lige NBA, priložnost je iskal na poletni Ligi NBA v Las Vegasu. Tako je 12. julija 2018 podpisal pogodbo z ekipo Utah Jazz, za katere je zabeležil pet tekem v času priprav pred začetkom sezone. Jazzerji so ga poslali na kaljenje v razvojno Ligo NBDL, kjer je nosil dres zasedbe Salt Lake City Stars (46 odigranih tekem, 26,8 minute na tekmo, 12,9 točke, 4,2 podaji, 3,7 skoka, 1,4 pridobljene žoge).

Lani poleti se je prvič selil v Evropo. Sezono je začel in končal v Nemčiji. Sprva je nosil dres MHP Riesen Ludwigsburg, zaključil pa je kot član Löwen Braunschweig. V dresu Braunschweiga je zbral 11 tekem, v 22 minutah in 34 sekundah na srečanje je v povprečju 9,1 točki pristavil 1,9 podaje, 1,2 priborjene žoge in 2,2 skoka. S 17 točkami pa se je izkazal 14.2. 2020, ko je proti ekipi Ulma, ki jo vodi nekdanji košarkar Krke Jaka Lakovič, dosegel 17 točk. To tekmo 18. kroga nemške lige so Jairus in soigralci dobili s 103:98.

Ob podpisu pogodbe o sodelovanju s Krko je Lyles povedal: „Zelo sem navdušen nad priložnostjo, da bom lahko zaigral za KK Krka. Z mojo družino se veselimo, da bomo prišli v Slovenijo in postali del Krkine zgodbe. O Novem mestu sem slišal same lepe in dobre stvari. Navijačem in podpornikom kluba pa sporočamo, da naj se pripravijo na odlično prihajajočo sezono. Želimo in upamo, da bomo v novi sezoni naredili nekaj posebnega za vse vas.“

>