Marko Radovanović is coming to Cedevita Olimpija

Tuesday, 06. July 2021 at 20:01

The senior team of Cedevita Olimpija has strengthened its frontcourt with Marko Radovanović, who will stay in Ljubljana for at least two seasons.

Marko Radovanovic (Photo: FMP)

In the position of power forward, Cedevita Olimpija will be stronger in the 2021/22 season with Marko Radovanović, who is moving to Ljubljana from FMP of Belgrade. There, Radovanović spent practically his entire professional career, until this year's transfer to the Slovenian capital.

Radovanović also spent a short period in his youth at the Crvena zvezda mts, as he joined the Red and White in 2014. A year later, he became a member of the FMP, where he then played, with the exception of the 2016/17 season, when he was loaned to Borac, until the end of the previous season. Radovanović was part of the Serbian national teams U16, U18 and U20, and for the national team he played in the Qualifiers for EuroBasket 2022. With the Serbian national team U16, he won a bronze medal at the European Championship in 2012, and with the U18 team in 2014, he finished second at the European Championship in Turkey.

In the 2020/21 season, Marko Radovanović spent an average of 15.4 minutes on the court in the ABA League, averaging 6.4 points and 3.7 rebounds per game. He demonstrated his best performance of the season in the regional competition in the match against Cedevita Olimpija, as he scored 28 points, collected 12 rebounds and three assists in 26 minutes.

As he agreed on cooperation with Cedevita Olimpija, Radovanović told: “I am very pleased to have become part of Cedevita Olimpija, so I sincerely thank everyone at the club for their trust. When the offer came, I didn’t think for too long, because you can’t say no to such a big club. I hope to meet all expectations, and once again, it is a great honor to become part of the story being written in Ljubljana.”

--------------------------

V Cedevito Olimpijo prihaja Marko Radovanović

Članska ekipa Cedevite Olimpije se je na položaju krilnega centra okrepila z Markom Radovanovićem, ki bo v Ljubljani ostal vsaj dve sezoni.

Na položaju krilnega centra bo Cedevita Olimpija v novi tekmovalni sezoni 2021/22 močnejša za Marka Radovanovića, ki se v Ljubljano seli iz beograjskega FMP-ja. Tam je Radovanović preživel praktično svojo celotno profesionalno kariero, vse do letošnje selitve v slovensko prestolnico.

Kratko obdobje je Radovanović v svoji mladosti preživel tudi v beograjski Crveni zvezdi, rdeče-belim pa se je pridružil leta 2014. Že leto kasneje je postal član FMP-ja, kjer je nato igral, z izjemo sezone 2016/17, ko je bil posojen v Borac, vse do zaključka sezone, ki je za nami. Radovanović je bil del srbskih reprezentanc U16, U18 in U20, za člansko reprezentanco pa je zaigral v kvalifikacijah za EuroBasket 2022. S srbsko reprezentanco do 16. leta je leta 2012 na evropskem prvenstvu osvojil bronasto medaljo, z mladinsko izbrano vrsto pa je leta 2014 na evropskem prvenstvu v Turčiji tekmovanje sklenil na drugem mestu.

V sezoni 2020/21 je Marko Radovanović v Ligi ABA na parketu v povprečju preživel 15,4 minute ter dosegal 6,4 točke in 3,7 skoke na tekmo. Svojo najboljšo predstavo sezone v regionalnem tekmovanju je prikazal prav na dvoboju s Cedevito Olimpijo, ko je v 26 minutah dosegel 28 točk, zbral 12 skokov in podelil tri asistence.

Ob dogovoru o sodelovanju s Cedevita Olimpijo, je Radovanović dejal: „Zelo zadovoljen sem, da sem postal del Cedevite Olimpije, zato se iskreno zahvaljujem vsem v klubu za zaupanje. Ko je prišla ponudba, nisem predolgo časa razmišljal, saj tako velikemu klubu ne moreš reči ne. Upam, da bom izpolnil vsa pričakovanja, in še enkrat, velika čast je, da sem postal del zgodbe, ki se piše v Ljubljani.“
 

>