Rašid Mahalbašić reinforces Cedevita Olimpija

Tuesday, 28. November 2023 at 14:33

Cedevita Olimpija's frontcourt has been reinforced ahead of the remainder of the season with big man Rašid Mahalbašić.

(Photo: FIBA)

Cedevita Olimpija will enter the remainder of the 2023/24 season strengthened with a center with EuroLeague experience, Rašid Mahalbašić. The latter signed an agreement with the Ljubljana squad, which enables him to leave the club in case of a better offer. The squad, led by head coach Simone Pianigiani, received plenty of experience in the paint, where Mahalbašić will come to assist Karlo Matković, Shawn Jones and Alexander Shashkov.

Rašid Mahalbašić, who was born in Jesenice in Slovenia, started his career in the Austrian club Kelag Wörthersee Piraten, and his sports journey led him to Fenerbahce, Tofas, Split, Zlatorog, Prokom, Nymburk, Astana, Nizhny Novgorod, Belediye, Real Betis, Oldenburg, Monaco, Breogan and Burgos.

He experienced playing in the Turkish Airlines EuroLeague for the first time in the 2012/13 season, in which he wore the jersey of Prokom. He played in ten games and averaged 9.1 points, 6.8 rebounds and 1.3 assists in just over 21 minutes spent on the court. In the jerseys of Nymburk, Nizhny and Oldenburg, he played in the BKT EuroCup, where he made a total of 53 appearances.

While playing in Germany, Mahalbašić was twice selected in the All-Bundesliga First Team (2019, 2020), in 2016 he was selected in All-VTB United League Second Team, and in 2015 he was part of the All-Kazakh First Team.

Mahalbašić has been a member of the Austria National Team since 2009, and his last appearance was in the EuroBasket 2025 pre-qualifiers. He has been averaging 21.5 points, 6 rebounds and 6 assists per game for the national team.

---------------------

Rašid Mahalbašić okrepil Cedevita Olimpijo

Članska zasedba Cedevite Olimpije se je na visokih igralnih položajih pred nadaljevanjem sezone okrepila z 211 centimetrom visokim Rašidom Mahalbahićem.

Cedevita Olimpija bo v nadaljevanje tekmovalne sezone 2023/24 vstopila okrepljena s centrom z evroligaškimi izkušnjami, Rašidom Mahalbašićem. Slednji je z ljubljanskim klubom podpisal pogodbo, ki omogoča igralčev odhod, v kolikor prejme boljšo ponudbo. Četa glavnega trenerja Simoneja Pianigianija se je tako okrepila pod obema obročema, kjer bo Mahalbašić priskočil na pomoč Karlu Matkoviću, Shawnu Jonesu in Aleksandru Šaškovu.

Svojo kariero je na Jesenicah rojeni Rašid Mahalbašić začel v avstrijskem klubu Kelag Wörthersee Piraten, športna pot pa ga je vodila v Fenerbahče, Tofas, Split, Zlatorog, Prokom, Nymburk, Astano, Nižni Novgorod, Belediye, Real Betis, Oldenburg, Monako, Breogan in Burgos.

Igranje v elitni Evroligi je prvič izkusil v tekmovalni sezoni 2012/13, v kateri je nosil dres Prokoma. Zaigral je na desetih tekmah, v povprečju pa v malo več kot 21 minutah, ki jih je preživel na parketu, dosegal 9,1 točko, 6,8 skokov in 1,3 asistence. V dresih Nymburka, Nižnega in Oldenburga je nastopal v Evropskem pokal, kjer je skupno zbral 53 nastopov. V povprečju je na parketu preživel malo manj kot 24 minut na tekmo, dosegal pa 12,7 točke, 5,9 skokov in 2,6 asistence. V tekmovalni sezoni 2019/20 je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca prvega kola obračunov najboljših 16 moštev v EuroCupu.

Dvakrat je bil Mahalbašić izbran v najboljšo peterko nemškega državnega prvenstva (2019, 2020), leta 2016 je bil izbran v drugo peterko Lige VTB United, leta 2015 pa je bil del najboljše peterke državnega prvenstva v Kazahstanu. Tam je istega leta tudi osvojil naslov državnega prvaka, leta 2014 pa je osvojil tudi naslov pokalnega prvaka na Češkem.

V svoji karieri je Mahalbašić zaigral tudi v Fibinih tekmovanjih, Ligi prvakov in EuroChallenge. V slednjem je nosil dres Astane in na 12 tekmah v povprečju dosegal 13,1 točko in 5,7 skokov, v Ligi prvakov pa je prav tako zaigral na 12 tekmah in beležil 12,3 točke in 7,1 skokov.

Del članske reprezentance Avstrije je Mahalbašić vse od leta 2009, nazadnje pa je dres avstrijske reprezentance nosil v predkvalifikacijah za EuroBasket 2025. Na dveh obračunih je v povprečju dosegal 21,5 točke, 6,0 skokov in 6,0 asistenc.
 

>